Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Επερώτηση προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Βουλγαράκη, κατέθεσαν σήμερα 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη του ΚΤΕ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα την επιδείνωση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών της χώρας.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επερώτησης
 
Επερώτηση
Προς
Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου
και Νησιωτικής Πολιτικής
 
Θέμα: Η επιδείνωση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών της χώρας
Η κυβερνητική πολιτική έχει πλήρως απορυθμίσει και δυσχεράνει τη λειτουργία του εξαιρετικά ευαίσθητου εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά χώρου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδυνατεί να διασφαλίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην επαρκή, απρόσκοπτη και οικονομικά προσιτή μετακίνηση των νησιωτών και των τουριστών, και μεταφορά των αγαθών στα νησιά μας, η οικονομική και κοινωνική ζωή των οποίων έχει δεχθεί σοβαρότατα πλήγματα.
Αναποτελεσματική θεωρείται η εξυπηρέτηση των περισσοτέρων ελληνικών νησιών, ενώ εξαιρετικά ελλιπής και κακός είναι ο προγραμματισμός των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Οι νησιώτες, με συνεχείς εκκλήσεις και διαβήματα προς τη Κυβέρνηση αλλά και με κινητοποιήσεις και προσφυγές στην Ε.Ε., διαμαρτύρονται έντονα για την ανεπαρκή έως ελλιπή ακτοπλοϊκή τους συγκοινωνία, με ολοένα λιγότερα πλοία και δρομολόγια.
Οι αλματώδεις αυξήσεις των ναύλων έχουν δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στον τουρισμό, όσο και στις τοπικές οικονομίες, και ο αρμόδιος Υπουργός περιορίζεται στο ρόλο του απλού παρατηρητή, κάνοντας απλώς συστάσεις για αυτοσυγκράτηση των τιμών, και αποποιούμενος τις ευθύνες του, μοιράζοντας ταυτόχρονα, απλόχερα μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και εξαγγελίες.
Το ενδιαφέρον για τις γραμμές ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας εξακολουθεί να περιορίζεται σε εκείνους που διαθέτουν παλαιά, χαμηλού κόστους πλοία. Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός της ελαχιστοποίησης των επενδύσεων σε νέα πλοία στην ελληνική ακτοπλοΐα, της αδυναμίας προσέλκυσης νέων εταιρειών στον κλάδο και της περαιτέρω συρρίκνωσης και συγκέντρωση της αγοράς των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Επειδή η διατήρηση επαρκούς συγκοινωνίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους δεν είναι μόνο αναγκαία συνθήκη για την εξυπηρέτηση των νησιωτών, για την ανάπτυξη οικονομικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία υποχρεούται να διασφαλίσει
 
Επερωτάται ο κύριος Υπουργός
 
Για την ανυπαρξία κυβερνητικού πολιτικού σχεδιασμού και την μη προώθηση θεσμικών ή άλλων μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που υπάρχουν στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
 
Οι επερωτώντες βουλευτές

Ελπίδα Τσουρή
Ιωάννης Διαμαντίδης
Τόνια Αντωνίου